Разни

Как се възгордял един монах

(…) гордостта е основната причина за нещастието на всеки народ и всяко семейство от самото начало на света. Другите пороци могат понякога и да обединяват хората: можете да срещнете разбирателство, шеги и доброжелателство между пияници или хора, на които липсва целомъдрие. Но гордостта винаги означава вражда – тя е вражда. И не само вражда между хората, но и враждебност към Бога[1].

К. С. Луис.

Авва Доротей (VI в.) разказва:

„Познавам едного, който достигна до жалко състояние. Отначало, когато някой от братята му казваше нещо, той унизяваше всекиго и възразяваше: „Какво ми важи еди кой си? Никой друг не е достоен, освен Зосима и подобните нему.” После започна да осъжда и тях, като казваше: „Никой не е достоен, освен Макарий”. Не след дълго започна да казва: „Какво представлява Макарий? Никой не е достоен, освен Василий и Григорий”. Но скоро взе да осъжда и тях, като казваше: „Какво представляват Василий и Григорий? Никой не е достоен, освен Петър и Павел”. Аз му казвам: „Братко, ти сигурно скоро и тях ще почнеш да унизяваш”. И повярвайте ми, след известно време той започна да казва: „Какво е Петър, и какво е Павел? Никой няма значение, освен св. Троица”. Накрая той се възгордя и против Самаго Бога и така изгуби ума си[2].”


[1] Луис, К. Отвъд човека. София, 1997, стр. 128-129.

[2] Роуз, С. Православен светоглед. София, 2004, стр. 76. Цитатът се намира в духовните съвети на авва Доротей (VI век).

Дискусия

Няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Join 32 other followers

Архив

За контакт с мен

nakata.sf.bg@abv.bg

Псалтир 113:9

Не нам, Господи, не нам, а на Твоето име дай слава, заради Твоята милост, заради Твоята истина.
%d блогъра харесват това: